EU:ssa on havaittu valtamedian vinoutunut asenne heikossa asemassa olevia ryhmiä kohtaan. Komission MEDIANE-ohjelmassa pyritään tätä mediasyrjivää käytäntöä parantamaan mm. Euroopan yhteisömediajärjestön, Community Media Forum Europen, CMFE:n kanssa.
Euroopassa vain neljäsosa uutisaiheista ottaa mukaan naiset, vaikka naiset muodostavat yli puolet Euroopan väestöstä. Maahanmuuttajia ja siirtolaisia on Euroopassa noin 10 %, mutta mediatarjonnassa he esiintyvät toimijoina alle 5 %:ssa uutisista. Lesbot, homot biseksuaalit ja transsukupuoliset edustavat noin 6 % Ison-Britannian väestöstä, mutta esiintyvät vain noin 1 %:ssa mediatuotoksista. Saarivaltiossa noin 20 % kansasta on vajaakuntoisia, mutta vain 1 %.ssa Britti-TV:n ohjelmissa he pääsevät esiintymään. Monet ryhmät ovat aliedustettuina eurooppalaisessa mediassa, ja jos he pääsevätkin mediaan, heidän roolinsa on olla objekti tai uhri, ei aktiivinen toimija.
Hankkeessa on mm. koulutettu toimittajia, tehty toimittajavaihtoja eri EU-maiden kesken, pidetty työpajoja, luotu hyviä käytäntöjä ja tutkittu syrjittyjen ryhmien, kuten kotiapulaisten tilannetta. Yhteisömedia on tyypillisesti antanut äänen äänettömille eli niille, joita valtamedia ei ota mukaan. Yhteisömediassa mm. maahanmuuttajat, seksuaalivähemmistöt, vajaakuntoiset ja työttömät sekä naiset ovat saaneet tuottaa omaa ohjelmaansa, eivätkä vain olla valtamedian objekteja. EU:n komission on ottanut yhteisömedian eurooppalaisen järjestön, CMFE:n kautta kumppanikseen, mikä vahvistaa yhteisömedian asemaa entisestään EU:ssa.
http://www.coe.int/t/dg4/cultureheritage/mars/mediane/default_en.asp
http://cmfe.eu/news/news-events/251-diversity-inclusiveness-in-european-media-a-conference-report