sunnuntai 16. kesäkuuta 2013

Ensimmäinen suomenkielinen yhteisömediakirja on julkaistu


Suurin osa täällä netissä  surfaavista luulee yhteisömedian tarkoittavan ns. sosiaalista mediaa.

Yhteisömedia (engl. community media) on kuitenkin paljon vanhempi käsite, eikä se tarkoita  villiä keskustelua tai narsistista narinaa netisssä, vaan journalistisin perustein tuotettua ei-kaupallista kansalaisviestintää, ennen kaikkea paikallisia radioita ja televisioita sekä yhä useammin nettimedioita.

Yhteisömedian voidaan katsoa alkaneen Amerikoista  toisen maailmansodan jälkeen, Latinalaisessa Amerikassa  katolisen kirkon syrjäisten maaseutujen campesinojen ja intiaanien sivistys- ja aktivointiprojekteina  sekä Pohjois-Amerikassa 
 itsenäisten, usein radikaalien ryhmien omina radiohankkeina – kuten Kalifornian aseistakieltäytyjien Pacifica-säätiön vuonna 1949 perustama KPFA-radio.

 Suomessakin yhteisömedia on toiminut jo yli 40 vuotta, vaikkei sitä ole tunnustettu, eikä sitä tunneta maassamme. Ensimmäiset yhteisömediat aloittivat ruotsinkielisellä Pohjanmaalla jo vuonna 1972 – ensimmäisenä uusikaarlepyyläinen lähitelevisio NY-TV. Suomenruotsalaiset lähitelevisiot  (ruots. närtelevision) ovat suomalainen erikoisuus kansalaismedian sektorilla. Suomenkielisistä asemista aloittivat ensimmäisinä 1980-luvulla  Ota-TVHelsingin lähiradio ja torniolainen Radio Pro. Vielä 1990-luvun alussa myönnettiin epäkaupallisia radiolupia, mutta  virallisen selityksen mukaan ETA-sopimus edellytti yhteinäisiä kaupallisia lupia kaikille radioille. Kuitenkaan valtiovalta ei ole ollut enää sen jälkeen kiinnostunut EU:n kannanotoista, vaikka Europarlamentti vuonna 2008 ja EU-komission vuonna 2009 kehotti jäsenmaitaan tunnustamaan yhteisömedian ja  mikäli mahdollista, tukemaan sitä.

Muualla maailmassa tämä kolmannen sektorin mediamuoto on yleisesti  laillisesti ja poliittisesti tunnustettu sekä julkisesti tuettu, niin kuin Suomessa  mielipide- ja kulttuurilehdet, puolueiden lehdet ja viestintä  sekä tietenkin julkisen palvelun Yleisradio. Muun muassa Iso-Britannia, Tanska, Hollanti, Ranska, Unkari, Yhdysvallat ja Etelä-Afrikka  tunnustavat lainsäädännössään yhteisömedian ja tukevat sitä julkisen palvelun tai yhteisömedian omalla tukimuodolla.  Esimerkiksi juuttien maassa monimuotoista  kansalaismediaa tuetaan vuosittain noin 10 miljoonalla eurolla, eikä se ole vaarantanut julkisen palvelun rahoitusta, eikä  sen katsota olevan kilpailulainsäädännön vastaista.

Yhteisömedia hankkii rahoitusta monin eri tavoin, kuten vapaaehtoisin katselija- ja kuuntelijamaksuin, studio- ja lähetysajan vuokrilla, joulu-, vappu- ja uuden vuoden terveisin, projektirahoituksin sekä mahdollisesti myös jossain määrin mainoksin. Laillinen tunnustaminen ja  tietty  julkinen perusrahoitus antaa selkänojan, jonka avulla ala voi kehittyä.

Yhteisömedia on entistä enemmän tarpeen, koska  valtamedian sisällöt alkavat olla hyvin samankaltaisia, ja koska osallistuva deliberalistinen demokratia ja EU:nkin markkinoina aktiivinen kansalaisuus edellyttävät  monipuolista viestintää ja kansalaisten toimintaa tietojen hankkimiseksi ja jakamiseksi. Yhteisömedia ei ole vain tiedotusväline, koska se on kansalaisyhteiskunnan toimintaa, jossa koulutetaan vapaaehtoistyöntekijöitä media- ja IT-taitoihin sekä mediakritiikkiin, tarjotaan syrjäytymivaarassa oleville osallisuutta ja  mahdollisuuksia  elämässä eteenpäin ( ns. välityömarkkina), edistetään erityisesti vähemmistöjen kielellisiä ja kulttuurisia oikeuksia sekä maahanmuuttajien kotoutumista. Yhteisömedian voidaan jopa sanoa edistävän kansanterveyttä, koska mm. Markku T. Hyypän tutkimuksien mukaan ruotsinkielisellä Pohjanmaalla voidaan paremmin ja eletään pidempään, eikä sitä selitä mikään muu kuin kansalaistoiminnasta syntynyt ns. sosiaalinen pääoma. Ei liene sattumaa, että juuri  Vaasan seuduilla toimii toistakymmentä suomenruotsalaista lähitelevisiota.

--------

Tässä blogissa keskustellaan yhteisömediasta ja tästä ensimmäisestä suomenkielisestä yhteisömediakirjasta:

Nermes Maarit. Yhteisömedia. Yli 40 vuotta kansalaisviestintää Suomessakin. ISBN: 978-952-7018-00-2. Nomerta Kustannus Oy. Turku 2013.

-------

Kuuntele Yle Radio Suomen Ajantasa-ohjelmasta (YLE Areena) 12.6. 2013 kirjan kirjoittajan haastattelu.




Ajantasa

Yhteisömedia alkoi lähitelevisioista Pohjanmaalla

Työministeri ehdottaa oppivelvollisuuden pidentämistä, opetushallituksen pääjohtaja ei ole täysin samalla kannalla. Lähitelevisiotoiminnasta se alkoi.Yhteisömedian historian 40 vuodelta on kirjannut Maarit Nermes. Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Petteri Taalas kertoo, että hellejaksojen yleistymisestä on tieteellinen näyttö. Ajokortin saa Ruotsista Suomea .



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti