perjantai 12. kesäkuuta 2015

Yhteisömediat vaarassa – AMARC aloitti kansainvälisen yhteisöradioiden laillistamisen ja suojelemisen ohjelmanVaikka yhteisömedian laillistaminen on edennyt kansainvälisesti ja kansallisesti, puuttuvat laajemmat lailliset puitteet, joiden nojalla yhteisömediasektori voisi toimia julkisen keskustelun tilana.

Viime vuonna esimerkiksi Radio Estéreo Luz and Radio La Voz de Sonora, Guatemalassa suljettiin ja laitteisto takavarikoitiin. Egyptissä internet radio Horytnaa vainottiin, koska internetlähetyksellä ei ollut lupaa. Huhtikuussa 2015 Meksikon Oaxacan osavaltion Juxtlahuacassa toimiva Radio Espacion perustaja ja johtaja Abel Manuel Bautista Raymundo murhattin. Ruotsissa kaupalliset kanavat toimivat vielä yhteisöradio (sv. öppna kanal) taajuuksilla, jolloin yhteisöradioluvista on tullut yhä vähemmän yleishyödyllisten yhteisöjen resurssi, ja yhä enemmän kaupallisten toimijoiden tapa välttyä lupamaksuilta ja muilta kaupallisen toimijan kustannuksilta.

Maailman yhteisöradioliitto, AMARC  haluaa ohjelmallaan sekä kehittää hyviä käytäntöjä että puuttua väärinkäytöksiin. Ensimmäiseksi kehitetään ja vahvistetaan vaikuttamis- ja poliittista työtä kansalaisjärjestöjen ja poliittisten päätöstentekijöiden kanssa, jotta voidaan taata riittävä taajuuksien saatavuus, tekniset standardit telekommunikaatiolle ja radiolle. Lisäksi kampanjalla pyritään siihen, että taajuuksia ja muita yhteisömedian mahdollistavia resursseja varattaisiin kansalaisyhteiskunnan käyttöön.

Yhteisöradiot ovat eturintamassa puolustamassa kansalaisten viestinnällisiä oikeuksia. Ne ovat moniarvoisuuden takaajia, tiedonsaannin puolustajia ja uusien ideoiden esiin tuojia. Yhteisöradiot vaikuttavat olennaisesti ilmaisu- ja lehdistövapauteen toteutumiseen.


Lisätietoja englanniksi:


http://www.amarceurope.eu/world-press-freedom-day-2015-amarc-launches-an-international-legal-protection-program-for-community-broadcasters/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti