tiistai 24. marraskuuta 2015

Yhteisömedia ja journalismin puolueettomuus vaarassa Espanjassa

Viimeisin Kansainvälisen lehdistöinstituutin, International Press Instituten, IPI:n maaraportissa Espanjasta todetaan, että maassa  selviä ongelmia vapaassa tiedonvälityksessä Rapotissa todetaan myös vuoden 2010 audiovisuaalisen lain täytäntöönpanon ongelmat. IPI:n mukaan tilanne vaarantaa yhteisömedian mahdollisuuden  toimia osana moniarvoista media-alaa, koska  yhteisömedialle ei ole laadittu säännöstöä vuoden 2010 lain mukaisesti.

Espanjan hallituksen salainen muistio yhteisömedian ”unohtamisesta” vuoti julkisuuteen jo lokakuussa. Maailman yhteisöradioliitto AMARC on kirjelmöinyt asiasta, jossa muun ohella muistutetaan Espanjan hallitusta siitä, ettei yhteisömedian  tunnustaminen ole vain kansallisen lainsäädännön asia, vaan ihmisoikeussopimuksissa taatun ilmaisunvapauden takaamista.

Kansainvälinen lehdistöinstituutti, IPI  on huolissaan myös Espanjan julkisen palvelun riippumattomuudesta.  Huhtikuussa 2012  hieman valtaantulonsa jälkeen nykyinen hallitus  muutti käytännön niin, ettei tarvita 2/3 enemmistöä eduskunnassa julkisen palvelun  yhtiön  RTVE:n hallituksen nimittämiseen.  Sen jälkeen, kun johtava puolue nimitti kaikki hallituksen jäsenet, on ollut näkyvissä puolueellista journalismia, erityisesti ennen Europarlamenttivaaleja huhtikuussa 2015. Espanjasta myös puuttuu riippumaton viestintävirasto, joka sääntelisi medialupia.

Italian  ja Unkarin lisäksi siis EU-alueelta löytyy muitakin jäsenvaltioita, joilla on vakavia ongelmia media- ja sananvapauden kanssa. Suomessakaan  ei yhteisömediaa ole laillistettu, eikä sitä tueta, vaikka europarlamentti vuonna 2008 ja EU komissio vuonna 2009 kehotti jäsenvaltioita kirjaamaan ei-kaupallisen kansallismedian  viestintälainsäädäntöönsä ja tukemaan mahdollisuuksien mukaan kolmannen sektorin  viestintää. Liikenne- ja viestintäministeriössä on kyllä pohdittu radion tulevaisuutta ja siinä samalla yhteisöradioiden asemaa. Ministeriössä on periaatteessa suhtauduttu ei-kaupallisen kansalaisradion laillistamiseen myönteisesti, mutta  asia ei tunne etenevän. Ministeri Bernerin luulisi myös Sveitsin kansalaisena tuntevan ei-kaupallisen ns. vapaa radio (saks. Freies  Radio), mutta ideologisista syistä hän jatkanee ministeriön ja edellistenkin hallitusten viestintäpolittista linjaa, jonka mukaan media on vain bisnestä  tai/ja teknologiaa.

Lisätietoja  englanniksi:

http://www.amarceurope.eu/evident-dangers-for-the-free-flow-of-information-in-the-spanish-state/
http://www.amarceurope.eu/un-informe-interno-del-gobierno-de-madrid-sugiere-eliminar-a-los-medios-comunitarios/


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti